Nekviesti šiltnamio svečiai

šiltnamiaiSmagu, kai šiltnamiai suteikia mums skanų derlių ir ant savo stalo turime gėrybių iš nuosavų žemės ploto. Tačiau šiltnamiai kaina tikrai nuvertėja, jeigu užleidžiame juos parazitais, kurie sunaikina visą derlių ir įvaro į nuostolį. Kiekvieną šiltnamį gali varginti vis kiti kenkėjai, tačiau jų įvairovė nėra tokia didelė. Kokie tai kenkėjai, ir kaip su jais kovoti?

Tikras gyvūnijos pasaulio stebuklas – turkliai

Tai didžiuliai, piršto ilgio graužikai, kurie netgi savotiškai panašūs į roplius. Jie rausiasi trasomis kaip kokie kurmiai, ir labai mėgsta viską, ką augina jūsų šiltnamiai. Jie mėgsta tiek drėgną, tiek sausą dirvožemį, o ten, kur apsigyvena, pasilieka ilgam.

Sraigės graužikės

Jeigu netoli yra alyvų ar kiti krūmai, kuriuose gyvena sraigės, būkite tikri – jos tikrai atvyks pasiaiškinti ir į jūsų šiltnamį. Gali būti didžiulės vadinamosios alyvinės sraigės, arba mažesnės margais kiautais. Tačiau visos jos labai greitai suvartoja lapines daržoves. Jeigu taip yra, sraiges verta rinkti rankiniu būdu. Pradedant nuo ten, kur yra jų tikrasis šaltinis. Galima ir spąstus padaryti – sumesti į vieną duobę joms skanių lapų, sudrėkinti, o po lietaus ateiti ir jas ten visas rasti.

Vikšrai ir drugeliai

Skaityti toliau

Ką reikia žinoti prieš statant rąstinuką

Daugeliui namus statyti norinčių piliečių Lietuvoje rastiniai namai kaina, išvaizda, funkcionalumu atrodo tikrai patraukliai. Dėl to ir yra nemažai žmonių, kurie mielai priima iššūkį statyti būtent mūsų klasikinį „rąstinuką“. Patys rąstai, kaip statybinė medžiaga, mūsų kraštuose turi seniausias tradicijas, tuo įsitikinti galima nuvykus į bet kurį etnografinį muziejų. Žinoma, kol gyvenome Tarybų Sąjungoje, dauguma tradicijų buvo suvaržytos. Natūraliai nutiko, kad net ir rąstinių namų statyba buvo sumažėjusi, daugiau buvo telkiamasi į didelius komunalinius butus, į vadinamąją gariūnmečio architektūrą. Tačiau dabar, ypatingai kai technologijos mus taip dažnai nukelia į virtualią realybę, ne vienas statybininkas nori sau namus statytis būtent iš rąstų.

Patraukli statybinė medžiaga

Namai iš rąstųKokie yra rąstų privalumai, statant namą? Pirmiausia, tai yra iškart dailus produktas. Jeigu planuojate statyti ne gyvenamąjį namą, po tarkime tik sodo namelį, tuomet tam namui nebereikia jokios apdailos, pakanka pačių rąstų. Tais atvejais, jeigu norite gyventi rąstiniame name, tada reikia arba dviejų rąstų sluoksnio su apšiltinimu, arba atskirai dėti apšiltinimus viduje arba išorėje. Tačiau bent viena pusė, kuri yra matoma, teikia užtikrintą estetinį pasitenkinimą. Taip pat rąstai labai tinka kaip drėgmės sugėrėjas ir teisingo jos kiekio paskirstytojas. Tokie namai paprastai nepelija, juose neužsilaiko drėgmė, bet jos ir netrūksta. Todėl rąstiniame name visada saugu ir gera kvėpuoti, gyventi. Verta paminėti, kad tai ir visiškai natūrali medžiaga, dėl to niekada nekils jokių skandalų, kurie kartais išgyvenami dėl kitų nuodingų statybinių medžiagų (pavyzdžiui, sovietmečiu naudoto asbestinio šiferio).

Dailu ir malonu

Skaityti toliau

Kaip paruošti rankinį bagažą skrydžiui

Nors tai ir atrodo keista, tačiau vis dar yra žmonių, kurie lėktuvu į užsienį skrenda pirmą kartą. Kad ir kokie skeptikai jie būtų, galiausiai visi nutaria išbandyti oro transportą. Populiarūs ir pigūs skrydžiai į Londoną dažnai pirmą kartą gyvenime lėktuve sėdinčius lietuvius nuskraidina ieškoti laimės užsienyje. Kiti pirmą kartą keliauja tiesiog atostogauti. Kiekvienas galime keliauti dėl įvairių priežasčių, tačiau jos nebus svarbios, jeigu kas nors negerai bus su mūsų rankiniu bagažu. Tam, kad galėtume keliauti, turime praeiti nemažai įvairių patikrų procedūrų. Rankinis bagažas skrydžio metu – vienas daugiausiai pasiruošimo reikalaujantis dalykas. Kaip susidėti rankinį bagažą lėktuvui, kad galėtumėte keliauti be problemų ir susidėti tai, kas jums būtina?

Skysčiai

Kelionė į LondonąLipant į lėktuvą bus tikrinimas rankinis bagažas. Jo tikrinimo postas – vadinamieji pirmi kontrolės vartai. Vienas iš dalykų, kurį privalo žinoti kiekvienas, skrendantis lėktuvu, tai kaip tinkamai susidėti skysčius į rankinį bagažą. Ko negalima daryti? Tikrai negalima vežtis kokio buteliuko vandens ar kitų gėrimų, nebent jie pirkti Duty-free zonoje, esančioje jau už patikros. Tačiau iki patikros tokių dalykų neturi būti. Visi skysčiai privalo būti išpilstyti į ne didesnius kaip 100 ml buteliukus, sudėtus į 1 l talpos permatomą krepšelį. Ties skysčiai kontrolei turi būti atpažįstami: šampūnai, vaistai ir pan. Visa kita, kas bus skystis ir neatitiks tokių reikalavimų, bus išmestas. Galite prarasti brangias kosmetines priemones, jeigu tinkamai jų nesupakuosite, ir tada pigūs skrydžiai taps brangiais, tad pasistenkite to išvengti.

Maistas

Skaityti toliau